Staklo

IZO STAKLO

Kako bi smanjili toplinske gubitke, obični jednostruki prozori se zamjenjuju kvalitetnijim IZO staklima boljih izolacijskih svojstava. Izo staklo je stakleno tijelo sastavljeno od najmanje dvije staklene površine a međuprostor je ispunjen suhim zrakom s točkom rošenja -30°C ili nekim drugim plinom, najčešće argonom, ksenonom ili kriptonom.

KVALITETA IZO STAKLA ovisi o svakom sastavnom dijelu izo stakla, o kvaliteti materijala i načinu izrade pojedinog dijela.

STAKLA KOJA SE KORISTE PRI IZRADI IZO STAKALA su slijedeća:

  1. FLOAT STAKLO koje je ravno prozirno staklo a standardno se ugrađuje u IZO staklo i to u debljinama od 3 do 10mm
  1. LAMINIRANO STAKLO je sastavljeno od više float stakala zalijepljenih folijom. Ovo staklo se koristi i zbog sigurnosnih razloga jer ne puca u male komadiće prilikom oštećenja
  1. KALJENO STAKLO je float staklo koje je termički obrađeno zbog poboljšanja mehaničkih svojstava, čvrstoće na udar i vlačne čvrstoće na savijanje, u slučaju razbijanja raspada se na velik broj malih komadića tupih rubova pa je pogodno iz sigurnosnih razloga za korištenje.
  1. ORNAMENT STAKLA, površina im je ukrašena različitim uzorcima
 1. REFLEKTIRAJUĆE STAKLO premazano metalnim filmom koji dio svijetlosti reflektira a dio apsorbira.(PLAVO,ZELENO,SMEDJE,BRONZA)

NA NISKI U-FAKTOR KOD IZO STAKLA UTJEČE:

  1. debljina i broj međuprostora (U- faktor smanjujemo većim brojem međuprostora i što većom širinom međuprostora)
  1. punjenje međuprostora ( IZO stakla se pune zrakom ili inertnim plinovima (argon, kripton, xenon ili SF6) koji bitno smanjuju U- faktor
 1. odabir stakla (Debljina stakla vrlo malo utječe na U- faktor, ali ga upotreba stakla niske emisije (Low-e staklo) značajno smanjuje. Low-e stakla premazana su s strane međuprostora posebnim metalnim filmom koji propušta valove kratkih valnih duljina odnosno sunčevu svijetlost, dok zračenje dugih valnih duljina reflektira ( IC zračenje)

LOW-E STAKLA

Prema novom Tehničkom propisu o uštedi toplinske energije i toplinskoj zaštiti u zgradama, prozori s low-e staklima su obavezni u novim zgradama. Prozori s ovakvim staklima imaju koeficijente prijelaza topline oko 1,3 W/m2K što je svakako preporuka pri kupnji novih prozora prilikom renoviranja starih zgrada. Princip low-e stakala je da se na staklo nanese tanak sloj na bazi vanadijeva dioksida. Taj sloj u zimskim uvjetima potpuno propušta infracrvene zrake, a tijekom ljetnih mjeseci ponaša se poput filtra i spriječava prolaz toplinskog zračenja kroz staklo. Kako pritom potpuno propušta svijetlost u nekim slučajevima prozoru ne treba nikakvo sjenilo. Kemijskim sastavom i postupkom nanošenja tog sloja na staklo unaprijed određuje granicu na kojoj filter postaje propusan, granica je podesiva između 0°C i 70°C. Uštede na energiji su znatne primjenom ovih stakala u grediteljstvu a mogu dostići i do 50% energije za klimatizaciju.

Prednost low-e stakla je i to da se može u proizvodnji mijenjanjem udijela nanešenih materijala proizvoditi staklo točno za određena klimatska područja. Razlika u cijeni običnog i pametnog stakla je 20%, no energetska bi ušteda mogla brzo nadoknaditi povećane troškove ulaganja.

 Izolaciona su stakla proizvedena od dva ili tri sloja ravnog stakla istih ili različitih debljina. U odnosu na dotadašnje jednostruko ostakljenje, ova stakla su započela revoluciju u izolativnim karakteristikama stakla. U ova stakla se mogu kombinovati sva monolitna stakla uz primjenu lajsni koje mogu biti 6, 9, 12, 14, 15, 16, 18, 20, 26 i 32 mm.

standard-sl1

Maximalna dimenzija termoGLAS STANDARD stakla je 3500×2500 mm a maximalna težina koju može podnijeti rubno zaptivanje je 300 kg.

Za stakla koja imaju procenat apsorpcije ( u tabeli označeno kao EA – Energy absorption), veći od 50%, obavezno je kaljenje stakla zbog rizika od pucanja usled pregrijavanja (termički šok). Ovdje spadaju uglavnom obojena stakla (Parsol) ili reflektivna stakla (Stopsol ili SunGuarad).

rosa

Rosa (kondenzacija) na unutrašnjoj površini stakla je fizikalna pojava koja se dešava kada su zadovoljeni odgovarajući uslovi vlažnosti unutrašnjeg zraka i niska temperatura stakla. Rosa na staklu  nije znak neispravnog stakla i ne može biti predmet reklamacije.

Dugine boje za izo staklu su slučajna pojava koja nastaje prelamanjem svjetlosnih zraka koje se odbijaju od površine stakla. Nije znak neispravnog stakla i ne može biti predmet reklamacije.

Leave a Comment